Nyttan med tandreglering

Att känna sig bekväm med sina tänder och sitt leende är viktigt för självkänslan. Allt fler vuxna – långt upp i åldrarna – skaffar därför tandställning. Det finns dessutom numera modeller som sitter på insidan av tänderna. Men det är en del du behöver tänka på innan du tar steget. Bra Vardag har pratat med tandläkaren och tagit reda på allt du behöver veta.

Länge trodde vi att det som inte rättades till vad gäller våra tänder när vi var barn, inte längre går att göra någonting åt. Men tack vare den medicinska utvecklingen, spridningen av information och positiva vittnesmål över internet har vi nu plötsligt fått en ”andra chans” till ett bländande leende även i vuxen ålder, förklarar Mehrdad Monemi, specialisttandläkare i tandreglering och medicine doktor i klinisk oralfysiologi, fenomenet med ökningen. – Men det är viktigt att tandregleringen går rätt till för att den ska bli lyckad och också bestå, poängterar han. Tandställning för vuxna är mycket mer komplext än för barn, eftersom skelettet har slutat växa och därmed inte är lika följsamt längre.

Enligt Mehrdad Monemi finns egentligen bara ett alternativ för vuxna och det är så kallad räls.

Vad innebär det? – Det är en slags skena som sätts på tänderna med compositplast. På rälsen limmas sedan fästen på de tänder som ska regleras. Via fästena skickas signaler till hjärnan, som i sin tur påverkar käkbenet så att det sakta bryts ned och tänderna kan flyttas.

Det låter avancerat och smärtsamt, är det det? – Nej, egentligen inte – mer än kanske första veckan. Men värken brukar inte vara så farlig, mer att det skaver lite i början.

Hur går själva processen till? – Först görs en ordentlig planering. Vid första konsultationen, innan tandställningen sätts in, får du veta vad som gäller för just dig och hur lång tid tandställningen ska sitta i etc. Vi går igenom olika alternativ och du får också tydliga instruktioner och skötselråd. Dessa är jätteviktiga att följa! Vid planeringen görs också en riskbedömning, utifrån just dig och dina tänder. Sedan kontrolleras tandställningen ungefär var 6:e vecka under hela behandlingstiden, som brukar vara mellan ett och ett halvt och tre år.

Vilka är riskerna? – Att tänderna går tillbaka, eller att tandställningen går sönder. Men dessa risker är oftast ganska små, i fall du följer instruktionerna.

Vilka alternativ till tandställning finns för vuxna? – Som sagt, räls är egentligen det enda. Men här finns flera olika varianter; keramisk räls eller metallräls på utsidan, alternativt samma varianter på insidan. Keramisk räls på utsidan är billigast, men syns mest. Absolut vanligast är helt klart ”osynlig” tandställning, alltså tandställning på insidan, www.osynligtandstallning.se

Vad kostar det? – Alltifrån 30.000 upp till 80.000 kronor. Osynlig tandställning är dyrast.

Främsta motivet? – Det är nästan uteslutande estetiskt. Mest handlar det om oregelbundna tänder eller stora gluggar i främre delen av bettet. De flesta som kommer är kvinnor och ofta långt upp i åldrarna. Det är nog kulturellt betingat, att snygga tänder fortfarande är viktigare för kvinnor (men männen är på frammarsch). Sedan ler kvinnor oftare och bredare än männen och visar ju därmed mer av sina tänder.

Dina tips och råd till den som funderar på tandställning? – Kontrollera så att tandläkaren har specialistutbildning inom tandregelring och även erfarenhet av vuxna. Det är stor skillnad att sätta in tandställning på barn och vuxna.

– Gå inte på marknadens alla billiga quick fixerbjudanden, som till exempel bettskenor. Seriös tandreglering för vuxna kräver lång behandlingstid och alltså oftast i form av en räls.

­– Be tandläkaren om en bedömning av dina möjligheter till ekonomiskt bidrag från Försäkringskassan. Det har du rätt till om besvären innebär stort lidande eller av grava estetiska skäl.

– Skäms aldrig! Att vilja ha tandställning har ingenting med fåfänga att göra. Lider du så mycket att du funderar på tandställning, behöver du förmodligen det. Många jag mött vittnar om att de fått ett mycket bättre liv efter tandställningen. Den ger ju både psykologiska, sociala och rent fysiologiska effekter. Det många inte tänker på är att ett perfekt leende på köpet också ger ett perfekt bett!

Drift och utveckling WebbPlatsen webbhotell - Skyddad med AVG AntiVirus