Bra att veta om tandställning

Vad bör man veta innan man startar en tandställning?

Innan man startar en tandregleringsbehandling bör man försäkra sig om att man har kommit till en klinik med specialisttandläkare inom området tandreglering. Man måste genomgå en grundlig undersökning av sitt käksystem dvs en sk funktionsanalys. Vidare krävs det en noggrann analys av tändernas och käkarna inbördes relation morfologiskt samt röntgenologiskt. En tandregleringsbehandling tar ca 1,5-2 år med fastsittande tandställning.  Nästan alla patienter,  behöver tandställning i såväl över som underkäken av biologiska och biomekaniska skäl.

Vad är priset för en tandreglering/tandställning?

Prislista för tandställning

Normal synlig, 29.000kr

Vanlig tandställning i båda käkar, sex vita fästen ingår.

Normal osynlig, 49.000kr

Osynlig tandställning i överkäke och synlig i underkäke.

Exklusiv osynlig, 59.000kr

Osynlig tandställning i båda käkar.

Pris för konsultation, 800kr

Kostnaden för behandlingar delbetalas (räntefritt) alltid efter överenskommelse med patienten.

Kan man som vuxen ha tandställning?

Det är mycket vanligt förkommande att vuxna tandreglerar sina tänder. Vi på tandreglering Stureplan har stor erfarenhet av behandling av vuxna patienter. Att tandreglera vuxna och barn skiljer sig i flera avseenden.

Många vuxna patienter väljer osynlig lingual tandställning (räls på insidan av tänderna) med anledning att den inte syns. För mer information vg se www.osynligtandstallning.se

Bildresultat för tandställning

Hur sätter man fast tandställningen?

Fastsittande tandställning (”räls”) sätts fast på utsidan av  tänderna med compositplast. Det finns också lösningar med osynlig tandställning (”räls på insidan av tänderna”)  www.osynligtandstallning.se  som fästs på insidan av tänderna och som blir osynlig för omgivningen.

Avtagbara tandställningar hålls på plats med små metaltrådar runt tänderna.

 

Hur fungerar en fastsittande tandställning?

Det finns många olika teknik för tandreglering. Modern straight wire teknik, Edge wige teknik, Begg teknik och ASO-teknik är några tekniker som används på vår klinik. Oavsett vilken teknik man använder, någon form av fäste (bracket) limmas på tänderna man vill reglera. Sedan går någon form av tråd (tex Titan el stål) genom fästena och på det sättet skapas ett biomekaniskt system som möjliggör tandförflyttning.

Är det smärtsamt med tandställning?

Insättningen av tandställningen är inte smärtsam. Dock, speciellt i början av behandlingen (ca 1 vecka ) kan man känna att tänderna ömmar och att tandställningen skaver mot kinderna, läpparna eller på tungan. Mot smärtan kan man ta smärtstillande tabletter ett par dagar och vax kan mildra skav problemen.

Håller tandställningen?

Tandställningen skall i regel hålla under behandlingen. Man bör undvika hårda och sega saker som segt godis, kola och liknande. Råa rotfrukter tex, morötter och gröna äpplen skall man också undvika. När man äter dessa ska man inte bita av utan skära av bitar eller riva.

Går tänderna tillbaka efter behandlingen?

Huruvida tänderna går tillbaka efter behandlingen är en fråga om noggrann planering före behandlingen. Vår erfarenhet är att behandlingsresultaten är mycket stabila efter behandlingen. Dock, bör det påpekas att även denna del av kroppen är föremål för åldersförändringar.

Hur ofta kontrollerar man sin tandställning?

Vi brukar vilja träffa våra patienter var 6:e vecka. Dock, kontrollintervallet är individuellt och i en del situationer kan återbesöken ske med kortare eller längre intervall.

Är det svårt att hålla tänderna rena när man har tandställning?

God rengöring av tänder och tandkött är en förutsättning för en lyckad tandregleringsbehandling utan inflammation i tandköttet och karies. Det tar lite längre tid att borsta tänderna när man har tandställning (ca 5-10 min).

Kan tandställningen skada tänderna?

Förekomsten av skador relaterade till tandställning är mycket sällsynta och inget kliniskt problem.

Drift och utveckling WebbPlatsen webbhotell - Skyddad med AVG AntiVirus